Blogging

Traditii De Craciun in Rusia

Traditii De Craciun in RusiaIn Rusia, conform bisericii ortodoxe de rit vechi, ce se conformeaza calendarului iulian, Craciunul este sarbatorit pe 7 ianuarie. Craciunul in Rusia este presarat de ritualuri solemne si obiceiuri, fiind unul din cele mai mari motive de bucurie pentru poporul slav.

Si in Rusia ca si in alte tari decoratiunile de Craciun sunt variate, de la decoratiuni normale cum ar fi furtun luminos intins pe case, pana la cele mai speciale si neobisnuite decoratiuni.

Dupa revolutia din 1917, in Rusia Craciunul a fost interzis, si la fel si alte sarbatori crestine importante. Potrivit doctrinei marxist-leniniste asa trebuiau sa decurga lucrurile, sustinandu-se ideea ca religia este drogul poporului.

Craciunul a continuat sa fie sarbatorit in secret, mascat de alte sarbatori comuniste si s-a reoficializat in 1992. In prezent, Craciunul este o sarbatoare foarte importanta in Rusia, oamenii fiind prezenti in numar mare in biserici si catedrale.

Craciunul este insotit si de smerenia tipic ruseasca, ce aduce familiile impreuna, indiferent daca membrii familiei locuiesc la distante mari unii de ceilalti sau exista tensiuni intre ei. Acestia se aduna inca din Ajunul Craciunului.

Ritualurile si preparatele traditionale confera o nota de sfintenie si voiosie acestei sarbatori, fiind un moment de improspatare si reinnoire.

Printre cele mai sfinte obiceiuri rusesti din aceasta perioada este postul si masa din Ajun. Postul tine pana in seara de ajun sau pana cand apar primele stele in seara de ajun. Masa este insotita de o atmosfera vesela chiar daca preparatele din carne nu sunt permise.

Alimentul traditional, care nu lipseste este Kutya, un fel de terci preparat din ingrediente de un simbolism special, granele simbolizand speranta si semintele de mac utilizate semnificand armonia din familie.

Odata cu prima stea aparuta pe cer, incep si petrecerile de Craciun. Chiar daca preparatele de pe masa sunt de post sunt servite in mod special, parca magic, anticipand marele eveniment al nasterii Mantuitorului.

In Rusia masa din ajun se numeste cina sfanta. Cina incepe cu o rugaciune rostita de capul familiei si este o rugaciune de multumire pentru anul anterior si dedicata lucrurilor bune ce urmeaza sa vina. La finalul mesei, vasele nu se spala si urmeaza desfacerea cadourilor.

Dupa masa, membrii familiei pleaca la biserica de unde nu se intorc pana la 3 dimineata.

Cu prilejul Craciunului membrii familiei si vecinii isi fac vizite, cantand colinde de Craciun.

Un alt obicei din ajunul Craciunului, tipic rusesc este faptul ca oamenii se deghizeaza in animalele care au fost alaturi de iesle atunci cand s-a nascut Iisus si colinda imbracati asa fiecare casa, cantand colinde. Unele din aceste cantece sunt colinde de Craciun iar altele sunt omagii pentru zeita solara Kolyada care daruieste zile lungi si insorite in timpul iernii. In schimb, colindatorii primesc bani si alimente.

In Rusia, la originea lui Mos Craciun este Sfantul Nicolae. In timpul comunismului Sfantul Nicolae a fost inlocuit cu Ded Moroz, tradus drept Bunicul Ger, mesagerul iernii care aducea daruri pentru copii, de Anul Nou, insotit de Fata Zapezii.

Si bradul impodobit a fost interzis in Rusia in perioada comunista, brazii fiind impodobiti totusi cu ocazia Anului Nou, ca prilej de sarbatoare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply