Blogging Sanatate

Relatia profesionala dintre medici si pacientii suparponderali

Relatia profesionala dintre medici si pacientii suparponderaliMedicii sunt oameni si au si ei prejudecati personale, exact ca toti ceilalti. Pentru a aborda eficient problema discriminarii pacientilor supraponderali, trebuie recunoscut acest aspect al perceptiilor personale la care poate fi supus medicul. Partea cea mai importanta a acestei meserii consta in a lucra cu oamenii, asa ca ei trebuie sa tina cont de paradigme si de sentimentele celor supraponderali.

Ce stiu persoanele supraponderale despre ele insele

In primul rand, cei care sunt supraponderali stiu foarte bine ca au un surpul de greutate. Majoritatea persoanelor supraponderale sunt, de asemenea, constiente de lista lunga a problemelor de sanatate si de boli asociate cu obezitatea. De cele mai multe ori, persoanele supraponderale sunt foarte bine informate si stiu exact ce riscuri inseamna pentru sanatate o dieta saraca in nutrienti sau sedentarismul.

Cum ar trebui sa abordeze medicul o persoane supraponderala

Atunci cand un medic vorbeste cu un pacient supraponderal despre riscurile obezitatii si necesitatea pierderii in greutate, el va avea succes si va fi eficient doar daca se va apropia de pacient cu demnitate si empatie.

  • Nu trebuie sa faca presupuneri nefondate. Obezitatea nu este neaparat un semn de prea mult fast-food, bomboane sau chipsuri consumate in fata televizorului, pe canapea.
  • Ar trebui sa ii puna pacientului intrebari directe in legatura cu stilul de viata si obiceiurile alimentare, fara nici o urma de judecata.
  • Nu trebuie sa presupuna ca o persoana supraponderala este lenesa, ca are vointa slaba sau ca nu ii pasa. Exista in joc multi alti factori (sanatatea, genetica si trecutul).
  • Trebuie sa dea dovada de compasiune si deschidere si sa realizeze evaluarea obiectiva a tuturor factorilor existenti in cazul fiecarui pacient in parte. Persoanele supraponderale sunt extrem de sensibile la propria greutate, mai ales daca au esuat in diete repetate si au avut traume emotionale in trecut.
  • Nu va renunta la nevoile pacientului din cauza greutatii acestuia. Chiar si atunci cand greutatea unui pacient face imposibile anumite teste si evaluari, medicul ar trebui sa se asigure ca pacinetul primeste toate ingrijirile necesare, chiar daca acest lucru presupune trimiterea lui la un alt specialist.
  • Nu ar trebui sa apeleze la vinovatie sau rusine atunci cand vorbeste cu un pacient despre problemele de greutate. Acest lucru nu este deloc profesional si poate parea ofensator si foarte dureros.
  • Pentru tratarea cu succes a obezitatii unui pacient, medicul trebuie sa afle care problemele si cauzele care se afla in spate. In acest sens, un chestionar inteligent conceput, poate face minuni. Medicul nu poate stabili, pur si simplu, o anumita dieta, fara a discuta inainte cu pacientul sau.
  • Daca pacientul trebuie trimis la un alt specialist, medicul ar trebui sa ii urmareasca evolutia si sa participe activ – mai ales daca este vorba despre remedierea problemei de greutate.

Daca medicul va da dovada de sensibilitate si respect fata de pacientul lui supraponderal, el va contribui considerabil la procesul de rezolvare a problemei. O atitudine potrivita si luarea unui angajament de a trata pacientii supraponderali cu aceeasi atentie ca pe toti ceilalti sunt un semn de demnitate si profesionalism.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply