Home Business

Rapoartele unei firme pentru incepatori

Orice afacere, fie ea cat de mica, se bazeaza pe o ordine in acte si mai ales in contabilitate si rezultate. La sfarsitul fiecarui an, firmele trebuie sa incheie situatii contabile, contabilii fac un bilant, iar patronii afla, astfel, in ce directie merge afacerea lor si ce masuri trebuie luate pentru a imbunatati vreun aspect sau altul.

Rapoarte necesare pentru a fi comunicate institutiilor statului

Raportul de final de an al unei firme – bilantul –, insotit si de un inventar, este o conditie obligatorie a fiecarei societati comerciale impusa de lege, dar firmele care isi propun mai mult decat o simpla functionare au nevoie de rapoarte mai ample.

O firma care are multe produse in gestiune este obligata de situatie sa urmareasca situatiile si miscarea produselor prin intermediul unor programe speciale – care pot cuprinde si gestiunea firmei, dar si raportari contabile.

Astfel, cu ajutorul unor astfel de programe pentru calculator (E.R.P. – Enterprise Resource Planning, in traducere Planificarea Resurselor Intreprinderii), rapoartele pot fi generate in orice moment, avandu-se mereu o situatie la zi si reala a gestiunii, dar si a incasarilor si platilor etc., ceea ce este de mare folos si in relatia cu partenerii.

Auditul intern (financiar) este obligatoriu pentru societatile cu raspundere limitata daca acestea au mai mult de 15 asociati, insa este recomandabil a fi facut si in alte situatii, precum schimbarea unui asociat al companiei, de exemplu.

Rapoartele departamentelor intr-o firma mare

In companiile mari, sedintele se fac foarte frecvent. Reprezentantul fiecarui departament comunica rezultatele sau nevoile departamentului celorlalti colegi din firma pentru a identifica probleme sau a gasi solutii. Rapoartele pot fi, de asemenea, frecvente, pe o anumita perioada, pentru anumita lucrare sau privind un proiect.

Managerii sau coordonatorii de departamente au si acest rol de a intermedia informatiile intre conducerea firmei si personalul implicat in productie sau in prestarea serviciilor pe care se bazeaza activitatea firmei.

Raportarea activitatii firmei in exterior

Firmele care urmaresc sa atraga noi clienti sau parteneri comunica, uneori chiar public, pe website-uri proprii, rezultate din anii anteriori.

Extinderea activitatii unei firme necesita finantari suplimentare, iar conducerea firmei are ca solutii fie accesarea unei finantari din fonduri acordate prin diverse programe, fie prin credit, fie prin atragerea de noi investitori.

In oricare dintre situatii, este necesara realizarea unor mape de prezentare, care sa cuprinda descrierea firmei, istoricul companiei, al asociatilor, dar si al activitatii si raportari ale rezultatelor din anii anteriori.

In oricare dintre variante, cei care intocmesc rapoartele trebuie sa acorde atentie si prezentarii grafice sau redactarii. Informatiile trebuie sa fie prezentate succint si usor de urmarit, detaliile fiind rezervate, eventual, separat si oferite doar daca sunt solicitate.

Aranjarea in pagina a textelor si tabelelor trebuie sa fie ingrijita, cu sublinieri ale paragrafelor, randurilor sau coloanelor de tabel care sunt relevante, iar unde este necesar, se pot insera si elemente grafice.

Daca sunt solicitate concret anumite puncte in raport, acestora trebuie acordata mare atentie, deoarece – in cazul in care aceste documente sunt necesare pentru decont sau pentru primirea unor finantari – de aceste raportari depinde un proiect intreg si chiar activitatea unei firme.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply