Fashion

Ia traditionala vazuta ca brand national

Ia traditionala vazuta ca brand national
Ideea de ie nationala nu a aparut oricum. Ia a devenit un brand national datorita tuturor caracteristicilor sale. Avand foarte multa promovare in ultima vreme ia a fost recunoscuta la nivel international ca un simbol al romanilor si al tarii noastre in general. Pe langa alte obiecte specifice tarii noastre ia ocupa un loc foarte important ajungand sa fie purtata chiar si de catre straini ceea ce ar trebui sa fie un motiv de mandrie pentru fiecare dintre noi. Din acest motiv ia noastra romaneasca ar trebui sa se regaseasca in dulapul fiecarui roman, iar daca vrei un exemplu de ie superba si versatila care poate fi introdusa cu usurinta in toate tinutele, intra aici.

Chiar daca sunt mai multe voci importante care sustin si ajuta la promovarea iei si in afara tarii, ia traditionala reprezinta un brand de tara in mod neoficial. Aceasta nu a fost introdusa in patrimoniul UNESCO dar cu toate acestea de Sanziene este sarbatorita ziua iei in mod neoficial.

Exista si o comunitate foarte vizibila care pledeaza pentru o abordare interdisciplinaa si studii despre ie din foarte multe perspecive in special online este repredentata de cei care se straduiesc sa produca ii si sa le comercializeze in mediul online. Toate aceste firme sperca ca in cel mai scurt timp sa apara si la noi un institut dedicat iilor care sa functioneze ca autoritate care poate acorda certificate pentru autenticitatea iilor dar si ca spatiu pentru cercetare a iei traditionale.

Institutul pentru etnografie si folclor a facut un album unde specialistii au adunat un numar urias de camasi populare stranse din mai mult de 800 de sate. Albumul despre care vorbim este o parte a unui amplu demers, si un dosar pe care autoritatile noastre il fac special pentru UNESCO cu speranta ca ia noastra va ajunge si ea in patrimoniul mondial in cele din urma.

Sunt si specialisti care sustin faptul ca portul popular vechi si autentic s-a pierdut cu 100 de ani in urma din cauza faptului ca oamenii au luat contact cu luma moderna. Daca vrei sa recunosti o ie autentica va trebui sa fii foarte atent la toate detaliile importante iar ia originala nu are o termnatie pentru ca femeile de la sate considerau ca perfectiunea nu apartine omului ci doar lui Dumnezeu.

Dupa ce a avut loc Marea Unire in anul 1918 ia este promovata drept un simbol unitat pentru romani iar portul popular este similar in absolut toate zonele din tara. In prezent insa a supravietuit un mix de elemente de port traditional si de insertii moderne pe cand diferentele de la o regiune la alta au fost destul de mari.

Iile romanesti autentice sunt facute din panza speciala, rara, numita panza de casa sau panza inalbita care era tesut la un razboi cu doua ite. Ia este cusuta cu mulineuri, arici, margele sau fluturi, fire metalice albe sau galbene si uneori chiar cu beteala.

Sunt multe de spus despre ia noastra nationala si ce este cel mai important, ar trebui ca toti sa avem macar una.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply