Blogging

Ce este laptele omogenizat?

Ce este laptele omogenizat?Fermele de lapte bine organizate din zilele noastre nu se pot lipsi de un aparat de muls vaci. Aparatul de muls vaci reprezinta un dispozitiv automat care ajuta la mulgerea vacilor rapid, fara efort si este, in acelasi timp, foarte delicat cu ugerul animalelor.

Ramanem tot in sfera aparatelor de muls si a fermelor de lapte si vom vorbi in continuare despre ce reprezinta laptele omogenizat.

Laptele omogenizat reprezinta acel tip de lapte care a fost tratat mecanic pentru a se asigura ca acesta are o consistenta egala, neteda. Procesul de omogenizare implica, in mod obisnuit, temperaturi foarte ridicate, agitare si filtrare, toate menite sa rupa in mod natural moleculele de grasime din lapte.

Odata rupte, aceste molecule raman suspendate in lapte si rezista separarii. Procesul face filtrarea grasimii mult mai usoara pentru producatori si prelungeste termenul de valabilitate al laptelui.

De ce se omogenizeaza laptele?

Laptele reprezinta o combinatie de grasimi, proteine si apa. Atunci cand laptele crud este lasat sa stea pentru o perioada mai mare de timp, moleculele de grasime plutesc, de obicei, in partea de sus. Acest lucru creeaza un strat de crema pe care multi fermieri si amatori ai laptelui crud o considera drept un semn care ofera informatii despre calitatea laptelui. Astfel, cu cat crema este mai groasa, cu atat laptele este mai bun. Multi considera aceasta crema sau spuma lipsita de gust, daca nu chiar un impediment in calea consumului de lapte.

Procesul

Omogenizarea permite producatorilor de lapte sa combine crema si laptele astfel incat cele doua sa nu fie separate. Procesul este pur mecanic si nu implica niciun fel de aditivi sau tratamente chimice. Principalul scop care sta in spatele omogenizarii laptelui este acela de a reduce dimensiunea moleculelor de grasime din lapte deoarece moleculele mai mici tind sa stea suspendate in corpul lichidului. Numai acele globule mari plutesc in partea de sus.

Procesul de omogenizare incepe, in mod obisnuit, cu agitarea. Laptele este plasat intr-un tambur mare sau intr-un butoi care este rotit la viteze mari. Moleculele de grasime incalzite se dezintegreaza mai usor decat cele reci, astfel incat caldura are un rol extrem de important. Turbulenta cauzata de agitare face ca moleculele de grasime sa fie descompuse. Apoi, laptele este presat prin site sau filtre inguste. Acest lucru forteaza grasimea sa se sparga si mai mult pentru a putea intra prin acele gauri microscopice. Tehnicile moderne de omogenizare pot reduce moleculele de grasime la un coeficient de aproape 500.

Istoria si repetarile timpurii

Primul lapte omogenizat a fost realizat de catre francezul Auguste Gaulin. Masina lui, care era un propulsor cu trei pistoane echipat cu tuburi de filtrare mici, a fost patentata in anul 1899. Mecanismele moderne de agitare si propulsare au fost imbunatatite pornind de la acest model, iar uneltele de astazi sunt capabile sa obtina molecule de dimensiuni atat de mici pe care nici Gaulin nu si le-ar fi putut imagina.

Pentru mai multe detalii despre cum puteti obtine un lapte de calitate folosind un aparat de muls automat accesati Proagricol.ro.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply