Telefoane mobile

Ce diferente sunt intre bateriile Li-ion si Li-polymer?

Ce diferente sunt intre bateriile Li-ion si Li-polymer?
Bateriile de telefon sunt din ce in ce mai solicitate de catre telefoanele inteligante din ultima generatie. Acestea au un consum mult mai mare de energie decat clasicele telefoane de acum cativa ani datorita numeroaselor aplicatii aparute. Telefoanele Allview folosesc acumulatori Allview Li-ion si Li-polymer. Intre aceste modele de baterii exista bineinteles diferente.

Probabil ca cei mai multi dintre dumneavoastra au observat diferite tipuri de baterii reincarcabile utilizate de producatori pe telefoanele sau tabletele produse, dar destul de multi nu stiu care este diferenta dintre tipurile de baterii si care dintre acestea ar fi mai indicat sa le folositi.

Lithium este un metal extrem de usor avand cel mai bun potential electrochimic si furnizeaza cea mai mare densitate de energie in raport cu greutatea sa.

Pentru ca acesta este un metal instabil, a picat testul sigurantei mai ales in momentul reincarcarii, iar cercetatorii au incercat o alternativa non-metalica si anume ionii de lithium. Chiar daca acestia nu mai prezinta aceeasi densitate inalta, este mult mai sigura si se incadreaza in parametrii de siguranta in ceea ce priveste incarcarea si descarcarea acesteia.

Majoritatea telefoanelor actuale folosesc baterii de tip Li-ion pentru ca au un potential de 3,6 volti care permit utilizarea unei singure celule fata de tipul nikel-cadmium care dezvolta doar 1,2 V. Bateria de tip Li-ion nu necesita un mare grad de atentie sau intretinere, adica nu are memorie si totodata nu are nevoie de reincarcari ciclice pentru a-i prelungi durata de viata.

Practic acest tip de baterie este perfect pentru dispozitivele moderne. Totusi acest tip de baterie Li-ion are si numeroase dezavantaje. Un mare dezavantaj consta in faptul ca indiferent daca este utilizata sau nu, pe masura trecerii timpului se deterioreaza continuu.

Pentru a o putea conserva este recomandat de producatori sa fie depozitata intr-un spatiu racoros, aproximativ 10-15 grade. Bateria trebuie sa fie incarcata la 40% din potentialul sau. Avand in vedere ca aceasta este in continua schimbare, pe viitor vor aparea modele mult mai elaborate care vor prinde forma.

Referitor la bateria de tip lithium-polymer, putem spune ca aceasta se diferentiaza de celulele normale prin tipul de electrolit care este folosit in fabricarea acesteia. Fata de modelul Li-ion unde sunt utilizati ioni de lithium, aici avem o pelicula asemanatoare plasticului.

Aceasta nu are o conductivitate mare, dar permite schimbul de ioni-atomi sau grupuri de atomi cu sarcina electrica. Un mare dezavantaj este reprezentat de conductivitatea redusa care o face sa piarda teren in fata laptopurilor, pentru ca nu poate sa livreze curent de intensitate foarte mare pentru a putea sa puna in miscare un hard.

Aceasta baterie raspunde foarte bine in conditii de temperaturi foarte mari de circa 600C. In aceasta situatie bateria nu mai poate corespunde cerintelor aparaturii portabile. Procesul de fabricare in cazul Li-polymer este foarte simplificat in ultima vreme, iar bateria este foarte mica, de aceea cererea de asemenea baterii este in continua crestere.

Concluzionand, putem spune ca bateriile Li-ion sunt avantajoase din multe puncte de vedere, dar nu trebuie neglijate nici bateriile Li-polymer.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply