Beauty Sanatate

Cum apare acneea si care sunt factorii care o influenteaza?

cartuseria.ro

Cum apare acneea si care sunt factorii care o influenteaza?Factorul comun este hormonal, inclusiv hormonii masculini, numiti androgeni, care se gasesc atat la barbati, cat si la femei. Aceasta secretie hormonala, care este foarte mica la copii, se intensifica in perioada pubertatii. Acesta este motivul pentru care acneea incepe, pentru majoritatea persoanelor, la pubertate.

Unele produse cosmetice, in special cele care contin comedogenice active pot fi suspectate in anumite tipuri de acnee, de exemplu, vaselina, lanolina.

Pentru ca piata abunda de anunturi care vand combina cosmetica este recomandat sa va orientati spre cosmeticieni cat mai buni.

Medicamentele, cum ar fi contraceptivele orale, corticosteroizii locali, generali si alti, pot induce acneea.

BestKids.ro

Un alt factor este ereditatea: exista cazuri familiale de acnee.

Cu toate ca acest lucru este inca controversat, se presupune, uneori, ca ingerarea anumitor alimente poate, la unele persoane, cauza geneza leziunilor acneice sau amplifica o deja instalata acnee. Aceste alimente includ excesul de zahar si produsele lactate.

Stresul este, de asemenea, un factor care nu trebuie neglijat

Se manifesta prin:

  • Hyper-seborrhea: aspect uleios, stralucitor al fetei si / sau trunchiului si radacinii membrelor
  • Comedoane deschise: sunt elevatii mici cu suprafata intunecata, se numesc puncte negre
  • Comedoane inchise sau microcizi: sunt elevatii similare, dar a caror suprafata este albicioasa. Ele sunt numite puncte albe
  • Papule: cosuri grele, nedureroase fara puroi
  • Pustule: cosuri care contin puroi
  • Noduli: cosuri mari dureroase
  • Chisturi: cosuri sub piele, care uneori necesita interventia medicului pentru a elimina continutul
  • Scurgeri rezultate din vindecarea de cosuri
  • Cicatriile atrofice: acestea sunt mici depresiuni ale pielii care dau aspectul de gauri mici pe piele
  • Acest lucru inseamna ca mai multe tipuri de acnee pot fi intalnite cu diferite intensitati, de la acnee usoara pana la moderata pana la acnee severa. Exista subiecti care au doar puncte negre, numite acnee retentionala, unele au cosuri mai mari, numite acnee si altele inflamatorii, ambele, puncte negre si cosuri.

Mai multe tratamente sunt disponibile. Sunt locale, generale si fizice. Scopul, in orice caz, este de a reduce productia de sebum si de a deschide porii. Aceasta va duce la atenuarea simptomelor.

In primul rand, curatati pielea cu un sapun sau un gel de spumare adecvat pentru acnee.

Apoi aplicati creme si geluri pe piele. In functie de tipul de acnee, medicul dermatolog va prescrie tretinoin, peroxid de benzoil, acid azelaic, zinc, antibiotice, etc.

Putem mentiona:

Antibiotice care pot fi adaugate pentru cateva saptamani

Zinc oral

Isotretinoin: acest medicament este prescris numai ca o ultima solutie din cauza numeroaselor efecte secundare pe care le poate induce. Este, de asemenea, contraindicat oficial la femeile gravide. Cu toate acestea, reduce semnificativ leziunile acneei.

Tratamente fizice

Daca comedoanele sunt numeroase, medicul poate continua extractia lor pentru a permite un raspuns mai bun la tratament. Exista si alte tipuri de tratamente, cum ar fi laserul sau dermabraziunea. Unele sunt folosite pentru leziuni progresive si altele pentru acnee cicatriciala.

De obicei, in functie de tipul de acnee, medicul dermatolog poate prescrie o curatare a pielii, un antibiotic local sau sistemic, un keratolitic (pentru a deschide porii) si de ingrijire si matuire (pentru a reduce productia sebum). Totul depinde de tipul de acnee prezentat de subiect.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply