Auto

Ce reprezinta diagnoza auto computerizata?

Va oferim raspunsul la intrebarea despre diagnoza auto. Dezvoltarea tehnologica de la sfarsitul secolului XX a dus la aparitia unor autoturisme dotate cu unitati de comanda, computere sau ECU (electronic central unit). Comunicarea cu aceste unitati se numeste diagnoza auto computerizata. Intrebarea principala care se pune este ce face acest ECU, in general.

In primul rand, monitorizeaza cu ajutorul unor senzori diversi parametri care influenteaza sistemul gestionat. In al doilea rand, pe baza algoritmilor, mape sau oricum le numim, ECU calculeaza modul in care trebuie sa functioneze sistemul. Activeaza numeroase componente ele motorului injectoare, supape, pompe, astfel incat sistemul sa functioneze in parametri normali.

Partea cea mai interesanta esrte aceea ca la un autoturism ultima generatie gasim tot mai multe calculatoare. Avem cate un computer la sistemul de injectie, la abs, airbaguri, cutia de viteze automata, climatronic, etc.

cartuseria.ro

Toate aceste calculatoare care sunt de obicei diferite, trebuie sa comunice intre ele pentru buna functionare a autoturismului, iar pentru asta au  nevoie de o mica retea. Daca o componenta electronica se strica,  atunci sistemul electronic central sau pe scurt ECU va detecta problema si va genera astfel un cod de eroare.

Aceasta eroare poate fi citita cu testerul si astfel acesta va da o diagnoza. In continuare procesul de diagnoza auto se bazeaza pe verificarea unor parametrii in care practic functioneaza componentele sistemului. Procesul de diagnoza auto poate fi extrem de ingreunat cand nu apare nici un cod de eroare sau mai ales cand acesta va duce in cu totul alta directie.

Diferenta intre testere, intre aparatele de diagnoza apare la functiile pe care le pot vedea sau provoca pe anumite tipuri de autoturisme. Este de preferat sa apelati la testerele dedicate unei anumite marci auto, care se regasesc in reprezentanta auto a marcii respective.

Este extrem de important acest lucru pentru ca un tester al unei reprezentante auto are acces la mult mai multe zone din ECU decat testerul multimarca.

BestKids.ro

Chiar daca sunt folosite testerele unei reprezentante auto care sunt speciale numai pentru modelele acesteia, diagnoza nu poate fi facuta complet fara un specialist.

Ca si orice computer ECU-rile de pe orice autoturism folosesc softuri, carora li se fac obligatoriu diverse update-uri. Exemple de update-uri sunt si cele pentru marirea performantei motorului sau pentru a scadea consumul de combustibil.

Un aspect deosebit de important este reprezentat de limitele diagnozei computerizate. Aceasta poate vedea km reali la un autoturism. Este foarte important sa puteti vedea km reali, insa fiecare informatie pe care testerul va ajuta sa o vedeti este citita dintr-o memorie care, mai usor sau mai greu, poate fi accesata si totodata modificata.

Deci nu intotdeauna un tester va va putea spune cu siguranta care sunt kilometri reali ai autoturismului dumneavoastra.

Exista si in acasta situatie moduri prin care puteti gasi modificarile sau urme ca s-au facut modificari, dar daca o modificare de km e facuta de un specialist nu veti putea sa descoperiti cu testerul ce valoare a fost inainte de a se face aceasta. Va trebui sa va bazati in aceasta situatie si pe flerul mecanicului auto.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply