Casa

Bradul si magia de Craciun

BestKids.ro

Bradul si magia de Craciun Cine nu este incantat de gandul ca vine Craciunul, ca vin sarbatorile de iarna pline de emotii, care mai de care mai frumoase. Pentru toti, de la cei mai mici la cei mai batrani dintre noi, Craciunul reprezinta sarbatoarea cadourilor, a bradului impodobit, a colindelor, a reuniunilor de familie, astfel incat, aceasta perioada a sarbatorilor din Decembrie, parca apartine lumii magice din basmele copilariei.

Vitrinele magazinelor sunt pline de brazi artificiali de Craciun, inalti parca pana la tavan, impodobiti cu sclipiri de stele. Oare cati dintre noi ne-am intrebat vreodata de un provine traditia impodobirii brazilor?

Inca din timpuri pe care noi nu le banuiam ca fiind parte din acest obicei, bradul a fost considerat copacul vietii. Acesta era asociat in general cu ideea de viata eterna, vesnica sau chiar de nemurire, alipit si cu Gradina Raiului si cu zeitatile din vechile perioade. Se pare ca acest obicei de impodobire ar fi fost initial zarit in casele triburilor germanice, care folosindu-se de brazi si de coronite de brad, isi decorau casele.

Chiar daca suna ciudat, chiar si dacii si romanii foloseau si considerau bradul o parte importanta a vietii, fiind un simbol al octrotirii pamantului in perioadele in care pamantul nu rodea, precum pe durata iernilor dure si reci. Bradul semnifica omul si era parte la momentele cheie din viata unei persoane, la nasteri, casatorii si chiar si la inmormantari.

cartuseria.ro

Se spune ca pe la sfarsitul secolului XIX , obiceiul incepea sa prinda contur in intreaga Europa, brazii fiind decorati cu lumanarele, panglici, fructe, nuci si flori. Datorita faptului ca brazii erau decorati iarna, noi obiceiuri, legende, traditii si simboluri au aparut treptat si s-au legat de acest procedeu.

In Romania, prima zi in care a fost impodobit un brad de Craciun, a fost in iarna din 1866, in cadrul palatului regelui din vremea curenta, Carol I de Hohenzollern. Treptat, romanii au preluat aceasta traditie si au dezvoltat-o pana cand, in zilele noastre, impodobirea unui brad a ajuns sa fie cel mai frumos obicei si chiar o adevarata arta.

Bineinteles, odata cu trecerea timpului, lumanarile, panglicile, florile si nucile au disparut, fiind inlocuite de diverse ornamente de brad, care au suferit o continua evolutie si modificare, devenind mai frumoase, mai diversificate si mai elegante, formand tendinte curente si contemporane.

Cel mai statornic element de décor este varful bradului care de cele mai multe ori, este reprezentat de o stea sau un ingeras. Acest obiect de décor este un simbol care are legatura directa cu Nasterea Domnului din seara de Craciun. In mod evident, stelutele intruchipeaza steaua calauzitoare, in timp ce ingerii sustin ideea ca in noaptea Sfanta, din ceruri, ingerii cantau colinde.

In zilele de astazi, decoratiunile de Craciun nu mai sunt elemente care sa apartina doar decorului din brad, facandu-si aparatitia in intreaga casa Chiar si strazile sutn decorate in prag de sarbatori, astfel incat, pretutindeni, sclipirile instaaltiilor si mirosul de brad ne imbie privirea si mirosul.

Pentru copii din zilele noastre, nu exista moment mai asteptat decat impodobirea casei si a bradului alaturi de cei dragi, in timp ce, pe vremea bunicilor sau a parintilor nostrii, bradul era adus chiar de Mos Craciun. Acesta aparea in case deja impodobit, inconjurat bineinteles, de cadouri.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply